Estetiska programmet2018-05-21T10:42:08+00:00

Spetsutbildningar inom det estetiska programmet

Har du ett särskilt intresse eller en talang för sång, musik, bild, teater eller dans? Då kan du välja en spetsutbildning inom det estetiska programmet. Olika skolor erbjuder olika inriktningar. Det estetiska programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom kultur och estetiska yrken. Här får du utveckla din förmåga till skapande, inlevelse och uttryck.

Film – spetsutbildning

Har du ett stort intresse för film och filmskapande? Det här är en högskoleförberedande utbildning för dig, där du får använda dina färdigheter både praktiskt och teoretiskt.
Du kommer att jobba med allt från idé till färdig produktion i en kreativ miljö, med skickliga pedagoger och professionell utrustning. Vi samarbetar med Akademien Valand, Göteborgs universitet, samt Region Halland (ett regionalt utvecklingscentrum för film och rörlig bild).

Halmstad: Sturegymnasiet


Musik – spetsutbildning

Detta är en spetsutbildning för dig som har kommit en bit på väg i din musikaliska utveckling. Den vänder sig också till dig som har siktet inställt på högre musikaliska studier efter gymnasiet. På inriktningen Musik arbetar vi tillsammans under karaktärsämnesdagar, där vi varvar musikteori med ensemblespel och enskilda lektioner på ditt instrument. Vi gör också konserter och föreställningar regelbundet, både i och utanför skolan. På spetsutbildningen samarbetar vi med Musikhögskolan i Malmö.

Halmstad: Sturegymnasiet


Spetsutbildning i musik med inriktning pop, rock och jazz

Vill du bli musiker? Då är det här en spetsutbildning för dig. Hos oss kan du fördjupa dig inom olika musikområden, till exempel musikproduktion, eller utveckla ditt eget musicerande – enskilt eller i ensemble. Tillsammans med Musikhögskolan i Malmö, Fridhems och Skurups folkhögskolor ordnar vi workshoppar och seminarier. Vi samarbetar också med Mejeriet. Tredje året kan du inom utbildningen läsa en kurs på högskolenivå vid Musikhögskolan i Malmö. Du som söker bör ha erfarenhet från tidigare musikutbildning eller annat omfattande musicerande.

Lund: Spyken


Film/tv

Lockas du av att berätta med rörliga bilder? Vill du lära dig de viktigaste verktygen för att kreativt kunna skapa kortfilmer, reportage och studioprogram? På Film/tv får du jobba med allt från manus, berättartekniker och dokumentär filmproduktion till livesändning av evenemang och studioinspelning för tv-produktion. Du får lära dig att publicera på olika plattformar och lära dig livestreama till webb. Förutom teori får du även arbeta med professionell teknik, kameror och ljudutrustning, och du får sända live i våra tv-studior. På skolan finns två tv-studior med 4-kamerasystem, 30 Avid- och Premiereredigeringar, HD-, GoPro- och VR-kameror som du dessutom kan få låna hem. På Film/tv får du göra riktiga jobb genom nätverkande med bransch och högskola samtidigt som du skapar ditt framtida yrkesliv och egna nätverk.

Tumba: Tumba gymnasium


Fotografi

Gillar du att fotografera? Här får du utveckla ditt bildseende och lära dig att kommunicera med bilder, en kompetens som blir alltmer efterfrågad. Vi har en stor fotostudio, ett fotolabb, en grafikverkstad, stora professionella skrivare och kameror som du även kan få låna hem. På skolan får du en egen MacBook Pro med program som Photoshop och Illustrator som du får använda under hela din skoltid.

Tumba: Tumba gymnasium


Radio och Ljuddesign

Gillar du att skapa musik, filmljud och sända direkt i radio? På spetsutbildningen Radio och Ljuddesign får du lära dig filmljudläggning, radio- och musikproduktion, podd, radioteater. Du får även arbeta med riktiga projekt, branscherfarna lärare och i nära samverkan med branschen två dagar i veckan. På skolan har vi bland annat en egen radiostudio där du får sända live. Du får också tillgång till en egen MacBook Pro med avancerade program som används i branschen.

Tumba: Tumba gymnasium


Bild och Form med fördjupning Animation

Gillar du att rita och vill se dina bilder få liv? Då är det vår estetiska spetsinriktning Bild och Form med fördjupning Animation du ska välja. Hos oss kommer du att få teckna, måla, skulptera och animera under hela din gymnasietid. Du kommer att få ställa ut på riktigt och skapa din framtida portfolio tillsammans med erfarna lärare, och du får ett stort nätverk. På skolan har vi en animationsstudio och en stor konstateljé, och under hela din skoltid får du tillgång till en egen MacBook Pro med Adobe Suite.

Tumba: Tumba gymnasium